Laitteistoni

Olohuoneessa, takan reunan vieressä on vanha, mutta hiljainen IBM Intellistation M Pro, tarkemmin malli 6230-27G Emolevyllä on Intelin 3,2 Ghz Pentium IV Northwood prosessori ja 4x1 G DDR keskusmuistia, Massamuistina on 80G WesternDigital sata väylässä. Tuohan on nykyisen mittapuun mukaan melko pieni, mutta täysin riittävä kiintolevy, koska elokuvat tulevat kotiverkkomme tiedostopalvelimelta näppärästi gigabitin verkon yli, silloin kun niitä halutaan katsella. Masiinan sisältä löytyy myös Samsungin DVD-RW, Gigabitin lan, firewire, monta x usb 2,0 . Näytönohjaimena on Agp paikassa nVIDIA Quadro FX980 128M muistilla. Käyttöjärjestelmä on tuttu ja turvallinen Windows XP Pro. Näppis ja Hiiri ovat Logitechin bluetooth mallistosta, tarkemmin MX 5000 sarjaa. "Näyttönä" olohuoneessa on LG 42 litteä televisio.


Reissukoneena minulla on sormenjälkitunnistimella varustettu Lenovo Thinkpad T500. Sen sisuksista löytyy Intel Core 2 Duo P8600 2,4Ghz 320G Sata liitäntäinen kiintolevy, 8G DDR2 keskusmuistia ja Matshita dvd-ram, joka lukee ja polttaa cd:t ja dvd:t on optisena mediana. Tämän laitteen sisältä löytyy myös Intel82567 agn wlan modeemi, 10/100/1000 verkkokortti ja tavallinen puhelinverkkomodeemi. Tässä on myös sisäänrakennettu 3g modeemi, sekä gps mukana. Näytönohjaimena Mobile Intel 4 series integroitu, jaettua muistia käyttävä ohjain. Näyttönä on tarkka, 15,1" 1680x1050 laajakuvainen, matta LCD paneli. Käyttiksenä Windows 7 Pro 64bittinen, akkukin on juuri uusittu ja siten erittäin hyvässä kunnossa.


Joskus, kun en viitsi ottaa tuota isohkoa Lenovoa mukaan, niin minulla on varalla Acer Aspire mini, jonka kanssa Internetyhteydet ja sähköpostiyhteydet hoituu myös näppärästi Saunalahden 3g liittymän avulla. Tässä puolestaan on Intel Atom 1,6Ghz prosessori, 1,5G DDR2 rammia 160G serial ata kiintolevy wlan ja 3G modeemit sisäänrakennettuina. Tämän kyljestä löytyy myös "tavallinen" lan, eli 10/100 rj45 liitin. Käyttiksenä tässä on Windows Xp Home. Akku alkaa vain olla jo tiensä päässä.


Varsinaisena työkoneena minulla on noin kaksi vuotta sitten käytettynä hankittu IBM ThinkCentre M52. Tarkemmin 8167-72G, sen sisuksissa majailee Intelin Pentium IV 3,4 Ghz prosessori LGA 775 kannassa. Koneessa on myös 4 gigaa Kingston DDR2 keskusmuistia, integroitu äänikortti, gigabitin lan ja Intel 82945G näytönohjain jaetulla 128M muistilla. 250G Seagate ja 500G Samsung SATA liitäntäiset kiintolevyt. Optisena mediana on LG GSA-4163B lukeva dvd asema, siltä varalta, että elokuvia haluaa katsella vaikkapa dvd: ltä. Korppuasemakin löytyy, mutta en muista, että sitä olisi koskaan tarvittu. Näyttönä BenQ 24" widescreen. Näppis on Ibm KUF-0452, sormenjälkitunnistimella varustettuna. Hiiri on Logitech M-BJ58, optinen.


Kotona modeemina on A-Link Roadrunner RR24AP+. Tämän takana on D-Linkin 10/100/1000 kytkin, joka hoitaa gigabitin yhteydet tiedostopalvelimen ja työasemien välissä ja tietenkin työasemien väliset gigan yhteydet.


Kotiverkon tiedostopalvelimena on Buffalo Linkstation 4 teratavun tallennustilalla. Halutessani pääsen myös kotiverkon palvelimelle mistä tahansa tietokoneesta, vaikka miniläppärillä Puumalan mökiltä käsin, jos tarvitsen jotain palvelimella olevaa dokumenttia, tai vaikka haluan esitellä palvelimella olevia valokuvia kaverilleni, hänen kotonaan Norjan Kautokeinossa.


Virransaantia reitittimelle, kytkimelle, tiedostopalvelimelle ja modeemille on turvaamassa Apc Back-ups Cs-650.


Alakerran takkaosaston ja allasbaarin laitteistona onkin sitten hiukan enempi rojua. Näyttönä on Vanha Pioneerin 40" plasma johon kytkettynä Hitachi videot, Handan DVB-C 6000 digiboksi ja Sony Playstation III. Ohjelman valinta tehdään Tec TC736 mediakytkimen avulla. Otin nuo Hitachin vanhat videot kierrätyskeskuksesta tuonne allasbaariin, koska en raaskinut heittää pois videokasetteja, joita on kahdenkymmenen vuoden aikana kertynyt toista sataa, ostettuja ja itse nauhoitettuja. Muun tekemisen puutteessa niitä tuleekin sitten katseltua. Sitten on Pleikkari III, jos haluaa pelata vaikka Gran Turismo VI peliä. Mölinät tulee Kenwood KA1080 vahvistimesta ja takuulla kuuluu. Takkaosaston tietokoneena on Ibm ThinkCentre "pizzalaatikossa". Sisältä löytyy Intelin 2,8Ghz Northwood prosessori, 2G ram, 40G kiintolevy ja joku lukeva dvd asema. Tietenkin on myös äänet ja lan integroituna. Näppis ja hiiri ovat Logitechin langattomasta mallistosta Ex 110 sarjaa. Nettiyhteys tulee Belkinin langattomalla yhteydellä, koska en toistaiseksi ole viitsinyt virittää lan johtoa sillä se ei ole kovin helppo homma. Pitäisi mennä niin monen betoniseinänkin läpi ja kiertää yksi tulihormi. Suorin tie olisi lattian läpi, mutta siinäkin on omat hankaluutensa. Saa olla toistaiseksi näin siis.


Ibm olohuoneessa Ibm Thinkpad T61 Acer Aspire One
Takkahuoneen/ allasbaarin tietokone Data liikkuu KonttoriTakaisin pääsivulle